Oldalak

2012. december 7.

Horgolt angyalokElérkezett az Advent, az ünnepvárás ideje, biztosan nagyon készültök már Ti is a Karácsonyra, de kikapcsolódásként, pihenésként talán belefér még az időbe 1-2 angyalka elkészítése is. :-)

Az angyalkák horgolásához szintén 1,25-ös horgolótűt, és 10-12 -es méret körüli fonalat használok. (Illetve most a képen látható angyalkák valójában fényes hímzőfonalból készültek. Igaz, kicsit nehezebb ezzel dolgozni, mert csúszik.) Szükségünk lesz még egy kisebb vattagolyóra, vagy vatelinre is.

Soronként dolgozunk, azaz minden sor végén zárjuk a kört, a sorok, körök első pálcáját/rövidpálcáját láncszemekkel helyettesítjük (rp = 1 lsz, p = 3 lsz) ez minden sorra igaz.

Fej:


1. sor: először a fejét kezdjük horgolni 5 láncszemet gyűrűbe zárunk. És a gyűrűbe 8 rövidpálcát horgolunk.
2. sor: az előző sor szemeibe a következő módon horgolunk rövidpálcákat (rp): 1 rp , 2 rp, 1 rp, 2 rp
(azaz minden második szembe két rövidpálcát horgolunk -> szaporítunk) = 12 rp
3. sor: az előző sornál leírt minta alapján horgolunk tovább = 18 rp
4-6. sor: szaporítás nélkül dolgozunk tovább: 18 - 18 rp
7. sor: mielőtt tovább dolgoznánk a fejbe tömjük a vattát /vatelint, majd ebben a körben minden második szemet lefogyasztjuk = 12 rp
8. sor: a szemek számát 8 szemre fogyasztjuk (szintén minden második szemet fogyasztjuk le)

Szárny:


9. sor: egyráhajtásos pálcákkal (pálca/p) dolgozunk az alábbiak szerint: 1 pálca, 2 pálca, 1 pálca, 2 pálca , minden meghorgolt pálca után teszünk egy láncszemet is közéjük = 12 pálca, 24 szem
10. sor: minden egyláncszemes ívbe (azaz minden pálcaközbe) a következő mintaegységet horgoljuk: *1 pálca, 1 láncszem, 1 pálca, 1 láncszem*   azaz minden közben lesz 2 pálcánk közöttük 1 láncszemmel = 24 pálca , 48 szem
11. sor: egy kúszószemmel a következő egy láncszemes ívbe megyünk, és 1 lsz magasítás után 5 láncszemből álló ívet horgolunk, amit egy rövidpálcával lekötünk a kezdőponttól számított második egyláncszemes ívbe. Összesen 4 db ilyen láncszem ívet készítünk, majd az előző sor következő 8 szemébe 1-1 rövidpálcát készítünk, ezután az előzőhöz hasonlóan újabb 4 db 5 láncszemes ívet horgolunk, majd újabb 8 rövidpálcát készítünk és zárjuk a sort.
12. sor: Minden 5 láncszemből álló ívbe a következő mintát horgoljuk *1 rövidpálca, 1 félpálca, 3 db egyráhajtásos pálca, 1 félpálca, 1 rövidpálca*
Ha az egyik oldal kész, akkor a 4. ív utolsó rövidpálcája után 1 egyráhajtásos pálcával visszaöltünk az első ív első rövidpálcája elé, majd a két oldalon lévő láncszemívek közötti rövidpálcákra újabb 1-1 rövidpálcát készítünk, és ezen az oldalon is ugyanúgy horgolunk, mint a másikon.

Szoknya:13. sor: Egy kúszószemmel a szárny rész elejét és hátulját összekapcsoló 1 db fekvő egyráhajtásos pálcára megyünk, és erre a pálcára horgolunk előbb 3 lsz magasítást (az első pálca helyettesítésére) majd 1 lsz-et, ezután egy egyráhajtásos pálcát szintén még ide a pálcára, és újabb 1 láncszemet, ezután ezt a mintát folytatjuk minden második rövidpálcába teszünk: *1 pálca, 1 lsz, 1 pálca, 1 lsz* így haladunk körbe. Az elosztása a következő lesz a szoknya elején és hátulján 3-3 mintaegység lesz (* * között leírt mintaegység) és két oldalon (a fekvő pálcákon) 1-1 mintaegység (összesen 8)

A szoknya teljes hosszában szintén 8 mintaegységgel fogunk dolgozni, és úgy fogjuk a szemek számát szaporítani, hogy a láncszemek számát fokozatosan növeljük soronként.
A mintaegységet mindig az előző sor mintaegységének közepén található láncszemívbe készítjük, kúszószemekkel megyünk mindig a sor első láncszemívébe.

14. sor: Az előző sor minden mintaegységében a V alakot formázó pálcák közé horgoljuk a következő mintát: *2 pálca 1 láncszem 2 pálca* majd a következő V -ben ugyanígy dolgozunk

15. sor: a mintaegység a következő: *2 pálca, 1 láncszem, 2 pálca, 1 láncszem* (amint látjuk a szemek számát növeltük, mert a mintaegység 1 láncszemmel bővült)
16. sor: *2 pálca, 1 láncszem, 2 pálca, 2 láncszem*
17. sor: 2 pálca, 2 láncszem, 2 pálca, 2 láncszem*
18. sor:  a mintaegység közepén lévő 2 láncszemes ívekbe ebben a sorban 6-6 egyráhajtásos pálcát horgolunk, és mindig a két mintaegység között lévő 2 láncszemes ívekbe kötjük le 1-1 rövidpálcával
6 pálca, 1 rövidpálcával lekötni, 6 páca ... (szintén 8 egység).
Ezzel elkészült az angyalkánk.
A szárny szélét, és a szoknya alját körbehorgolhatjuk arany, vagy ezüstszállal is rövidpálcákkal.
Ehhez a színváltásról itt olvashatsz.


Kellemes időtöltést, örömteli horgolást kívánok nektek!