Oldalak

2011. május 25.

Egy kis jelmagyarázat

Néhány szóban most rátérnék a jelek és rajzok értelmezésére. Ez sok kezdő horgolónak okoz problémát. Már tud horgolni láncszemet, pálcát, kétráhajtásos pálcát is, de nem tudja még látni a mintában az elkészült darab előképét. Na akkor lássunk egy kis jelmagyarázatot.


Ezen a képen egy terítő horgolásmintája látható jelmagyarázattal.

Ebben a mintában a pont = légszem, az ív = láncszem. Azt ugye tudjuk, hogy ezt a kettőt ugyanúgy készítjük.
Én láncszemnek tanultam, így is mutattam meg. A különbség csak annyi, hogy az ívvel jelölt láncszemet mindig sor végén horgoljuk, mikor zárjuk a kört (általában az első pálcát helyettesítő 3 láncszem közül a legfelsőbe).
 Ez nagyon jól megfigyelhető, ha a rajzon végignézzük, hogy hol találhatóak ezek az ívek.

A rövidpálca, félpálca, egy- és kétráhajtásos pálcák jelöléseit is jól láthatjuk a jelmagyarázatban.
A pikó jelölésénél szinte minden mintában leírják, hogy hány szemből álljon, itt 4 láncszemből készítjük.

Terítő


Lássuk a terítő rajzát.
Láncszemekből álló gyűrűvel kezdünk, amint ezt a középen látható pöttyök jelölik. Majd az első sorban 2 lsz  magasítás után (2 pötty jelöli) félpálcákat horgolunk körbe, hogy mennyit azt a rajzról le lehet számolni.
A második sorban már egyráhajtásos pálcákat készítünk, és közéjük láncszemeket (itt légszem) horgolunk.
A sorokat mindig magasítással kezdjük (azaz az első pálcát mindig láncszemekkel helyettesítjük), és a sor végén mindig zárjuk a kört.

Szaporítás


A harmadik sorban már szaporítunk, mivel a 2. sor minden pálcájára 2 pálcát teszünk. Ezt a rajzon úgy jelölik, hogy minden pálca tetején egy áthúzott V -t láthatunk. Ezt úgy nevezzük, hogy "egy helyre öltött pálcák". A 12. sorban már van olyan pálca, amelyre 3 pálcát teszünk, a jelölésben 3 pálca jele fut alul egy pontba.

Fogyasztás


A 16. sorban látható, hogy megfordul az áthúzott V fejjel lefelé, és két pálca tetejéről induló pálca jelek a tetejükön futnak össze. Ezt egyszerre lehurkolt pálcáknak nevezzük. Ilyenkor úgy készitünk két pálcát, hogy a végén egyszerre horgoljuk le őket. (Ezt meg fogom mutatni a következő leckében.) Ez a fogyasztásnak az egyik formája, mert így 2 szemből a következő sorban már csak egy szem lesz.
A minta 18. sorában látható, hogy nem csak kettő, hanem annál több pálcát is le lehet horgolni egyszerre. (Esetünkben 4-et mutat a rajz.)


Egy helyre öltött, egyszerre lehorgolt pálcák


A 19. sorban láthatsz egy érdekes jelölést, ahol két pálca alul is egy pontból indul, és felül is összeér a két vonal () ráadásul kétszer van áthúzva. Ez az egy helyre öltött, egyszerre lehorgolt pálcák jelölése. Ebben a mintában ráadásul kétráhajtásos pálcákról beszélünk - ezt jelöli a két áthúzás.
A következő leckében azt is megmutatom, hogy ezt hogyan készítjük el.

Addig is tanulmányozd az itt leírtakat, és ismerkedj a rajzzal. Ha elég bátor vagy akár el is kezdheted a minta alapján meghorgolni a terítőt.