Oldalak

2011. április 9.

Húsvéti ajándék

Az eddig megtanultak alapján nem csak pillangót lehet horgolni.

Mivel nyakunkon a Húsvét, és ilyenkor szeretünk kicsit dekorálni, és ajándékozni is akár, ezért készültem egy kis meglepetéssel nektek.

Ha a tavaszi nagytakarítás, és a menü kitalálása közben marad egy kis időd horgolni is, akkor fogadd tőlem sok szeretettel a tojásmelegítő tyúkocska horgolási leírását.


Tojásmelegítő tyúkocska horgolása


A tyúkocskához 2 tetszőleges színt használunk. Az egyik az alapszín, a másik a díszítő szín. Bármilyen színt választhatsz, ami a szívednek kedves.

Ezen kívül szükség lesz még piros és fekete cérnára is. Ebből készül majd a taraj, a csőr és a szemek. (Ez lehet hímző cérna is nem szükséges hozzá horgolófonal.)

A tyúkocska horgolásánál ugyanúgy dolgozunk körökben, mint a pillangónál: tehát minden sort az első pálcát, vagy rövidpálcát helyettesítő láncszemekkel kezdünk, és minden sor végén bezárjuk a kört. Természetesen a rövidpálcát 1, míg a pálcát 3 láncszem helyettesíti.

A tyúkocska horgolását 16 láncszemből álló gyűrűre kezdjük.

1. sor: A gyűrűre 16 db rövidpálcát horgolunk az alapszínnel (minden láncszembe teszünk egy rövidpálcát).
2 -8. sor: Az előző sor minden rövidpálcájára egy-egy rövidpálcát horgolunk az alapszínnel (16-16 rp.)
9. sor: Az előző sor minden rövidpálcájába 2 rövidpálcát horgolunk. (ez a szaporítás egyik módja) = 32 szem.
10. sor: Az előző sor első 10 szemébe 2-2 rövidpálcát készítünk (ez lesz a farokrész) = 20 szem, majd a maradék 22 szembe 1-1 rövidpálca kerül.
11. sor: Minden rövidpálca tetejére horgolunk egy rövidpálcát (szaporítás nélkül).
12. sor: Az előző sor első 20 szemébe (farokrész) 1-1 egyráhajtásos pálcát horgolunk (elsőt 3 láncszemmel helyettesítjük), majd a további szemekbe rövidpálcákat horgolunk. A kört az első pálcát helyettesítő 3. láncszembe zárjuk, majd elkötjük a szálat, és el is vágjuk.
13. sor: A díszítőszínnel dolgozunk. Az előző kör minden szemére 1-1 rövidpálcát horgolunk vele. (A pálcákra és a rövidpálcákra is rövidpálcát teszünk.) Ha körbeértünk zárjuk a kört, és elkötjük a szálat, majd el is vágjuk.
14. sor: Újra az alapszínnel horgolunk tovább. A farok rész 20 szemébe 2-2 egyráhajtásos pálcát horgolunk = 40 szem, majd a többi szembe rövidpálcákat teszünk. Elkötjük az alapszínt.
15. sor: A díszítő színnel dolgozunk tovább, mégpedig minden szembe 1-1 rövidpálcát horgolunk.

16. sor egyszerűbb módon: Az alapszínnel a farok 40 szemébe 2-2 pálcát horgolunk, a maradék szemekbe pedig rövidpálcákat teszünk.

16. sor nehezített változat (a képen látható): Itt ugyanúgy 2-2 pálcát teszünk az első 40 szembe, de most váltva kettőt alapszínnel, kettőt a díszítőszínnel. (Ennek a módját sajnos hosszadalmas lenne itt a blogon leírni, ezért a videóban mutatom meg.) A maradék szemekbe pedig 1-1 rövidpálcát teszünk az alapszínnel.

17. sor: Az előző kör minden szemébe 1-1 rövidpálcát horgolunk az alapszínnel.

Befejezés:
A díszítő színnel a farok külső szélét a következő módon pikókkal horgoljuk végig: 1 rp, 1 pikó, 1 rp. úgy, hogy minden második szembe teszünk csak rp-t (egy szemet mindig kihagyunk). A farok utolsó szeménél elkötjük a fonalat.

Ha ez megvan, akkor a  fejet oldalról összefogva egy sor pikóval összehorgoljuk hasonlóan a farok díszítéséhez. = taréj.
A csőrét 1 db pikóból készítjük, a szemeit pedig 2 oldalra fekete cérnával varrjuk fel.