Oldalak

2011. április 7.

Ami az előző leckéből kimaradt...


Az előző leckében tanult pillangónkat egyetlen színből készítettük, de változatosabbá, szebbé tehetjük ha több színből horgoljuk.

A színváltás egy apró, mégis jelentős mozzanat a horgolásban, hiszen enélkül minden darabunk csak egyszínű lenne.


Színváltás


Ha például kékkel készítettük a pillangónkat, de körbe szeretnénk horgolni fehér színű fonallal, akkor az alábbiak szerint dolgozunk:
Amikor a pillangó harmadik sorát is meghorgoltuk, és végeztünk a kék szállal, akkor a tanult módon elkötjük, és elvágjuk a szálat.
A fehér színű fonalra egy hurkot készítünk, amibe beledugjuk a horgolótűt, majd a horgolótűvel beszúrunk az elkötött kék szál alá (az utolsó sor első pálcáját helyettesítő 3. láncszembe),
beakasztjuk a horgot a fehér fonalba, áthúzzuk, majd a tűn lévő hurkon is áthúzzuk.
Ezután elkészítjük az első rövidpálcát helyettesítő egy láncszemet, és a tanult módon dolgozunk tovább.
Ilyen egyszerű.

A pillangó horgolása közben is válthatsz színt, amint azt az alábbi képen is láthatod.
A variációs lehetőségek száma innentől kezdve végtelen, csak a fantáziádon múlik, hogy milyen pillangó kerül ki a kezeid közül.


A pillangó teste


Az első képen láthatod, hogy a pillangónak nem zseníliadrótból van a teste, hanem az is horgolással készült.
Ez célszerű lehet, ha egy kisgyermeknek készül a lepink, aki a drót végével megszúrhatja magát, valamint azért is szeretném ezt megmutatni, mert a cérnánk már kéznél van, így nem kell zseníliadrót után szaladgálnunk, hogy be tudjuk fejezni a pillangónkat.

Ehhez először egy kb. 24 láncszemből álló láncszemsort kell készítenünk. (Ezt majd magadnak fogod látni, hogy mennyi éri át a pillangód közepét.) Ezután egy láncszem magasítás után rövidpálcákat horgolunk minden láncszembe.
Ha a sor végére érünk az utolsó láncszembe (a kezdő hurok) 3 db rövidpálcát horgolunk, majd minden láncszembe - az előző rövidpálcákkal szembe -  horgolunk egy-egy újabb rövidpálcát. (A láncszemek maradék 1-1 szála alá.)
Ha körbeértünk, akkor az első pálcát helyettesítő láncszembe zárjuk a kört.
Most elkészítjük a csápját:
 
Horgolunk kb 10-12 láncszemet,
majd minden láncszembe készítünk egy kúszószemet, így jövünk vissza a testhez (ha szeretnénk, hogy a csáp végén legyen egy bogyó is, akkor - mielőtt elindulunk vissza a kúszószemekkel - készítünk egy pikót).
Ha visszaértünk, akkor a test következő szemébe is teszünk egy kúszó szemet.
Az előbbiek szerint elkészítjük a másik csápot is. Ha visszaértünk ugyanúgy a test következő szemébe is teszünk egy kúszószemet, majd elkötjük a szálat és elvágjuk.
A kilógó szálakat elhúzzuk tűvel a testbe.

Most ráfektetjük a testet a pillangóra
majd hátrahajtjuk, és összevarrjuk.

Így mindkét oldalán lesz teste.