Oldalak

2011. március 2.

Mivel horgoljak?

Mielőtt belevágnál a tanfolyamba, mindenképp be kell szerezned legalább 1 db horgolótűt.
Igen, de milyet? - Kérdezheted joggal.
Akkor lássuk a választ.

A horgolótűk egyik fajtája a vastagabb, gyapjú jellegű fonalakhoz használt tű. Ez készülhet műanyagból, vagy alumíniumból. Számozása 2-estől indul, és 5,5-ig fél számonként növekszik, majd  számonként egészen 15-ig: tehát van a 2-es, a 2,5-es, 3-as...5,5-es, 6-os, 7-es...és így tovább. A számozás a méretét, pontosabban a vastagságát jelöli milliméterben. Ezekkel a tűkkel vastag fonalakat horgolunk.
A horgolótűk másik csoportjába a különböző horgoló cérnákhoz használt vékony acél tűk tartoznak, amik manapság sokszor inkább INOX tűk. Ezeket is a vastagságuk alapján számokkal különböztetjük meg.
Méreteik a következők: 0,60; 0,75;  1,00; 1,25; 1,50; 1,75; ezután a 2,00 következne, de az már az előző csoportba tartozó tű.

Az, hogy milyen vastagságú horgolótűt használunk, az attól függ, hogy milyen vastagságú fonalból szeretnénk horgolni.
Természetesen vannak átfedések, tehát ugyanazt a fonalat horgolhatjuk például 1,00-es, és 1,25-ös horgolótűvel is, de már 0,75-össel, vagy 1,50-össel nem.
Sok gyártó megkönnyíti a döntést azzal, hogy feltünteti a fonal papírján, hogy milyen méretű tűkkel érdemes horgolni, de ha nincs rajta az eladó is tud felvilágosítást adni a boltban.
Én legtöbbször 1,25-ös tűvel dolgozom, bár sokszor használom az 1,75-öst is. Az általam leginkább használt horgoló cérnához a Honleányhoz az 1,00-es, vagy az 1,25-ös jó.
Akkor most indulj, és szerezz be egy 1,25-ös horgolótűt. Néhány 100 Ft-ért már lehet kapni a rövidáru boltban.
Vagy kérdezd meg nagymamádat nem lapul-e valahol a szekrény aljában egy rég nem használt darab. :o)