Oldalak

2011. március 6.

Milyen legyen a fonal?

Természetesen attól függ, hogy mit szeretnénk készíteni.
Gyapjúfonalból horgolhatunk akár mellényt vagy pulóvert, tartós, erősen sodrott gyapjúfonalból lehet ágyterítő, vagy vállkendő, durva, vastag fonalból akár szőnyeg is készülhet.
Pamutfonalból lehet abrosz szélére szegély, poháralátét, vagy akár fürdőruha is.
Közepes vagy vékony horgolócérnából készülhet terítő, esetleg függöny, és még ezer más.

Én legtöbbször a képen látható Honleány márkájú fonalat használom. Amint a kép is mutatja elég sok színben kapható. Természetesen rengeteg fajtájú, és márkájú fonal van a kereskedelemben.
A Honleány csak egy méretben készül, de vannak olyan márkák, melyek különböző méretekben állnak a rendelkezésünkre. Méretük a szálvastagságot jelöli. Minél nagyobb ez a szám, annál vékonyabb a cérna. Tehát a százas az már "cérnavékonyságú". Az általam használt fonalak a 10-es, 12-es méret körüliek, a Honleány is hasonló vastagságú.

A fonalak minősége, és ára is változó. A rövidáru boltok általában 2-3 márka mellett elkötelezik magukat, és azokat árusítják, tehát boltonként eltérő lehet a választék. Az én lakóhelyemhez legközelebb eső rövidáru boltban például Honleányt több színben, Piroskát több méretben is tartanak, de sok márkát nem lehet náluk beszerezni, mivel csak a náluk leginkább keresett fajtákat tartják.

Azt javaslom, hogy először menj be a közeledben levő rövidáruboltba, és tudd meg milyen fajta horgolócérnákat, fonalakat tartanak, vagy nézz körül az Interneten, mert rengeteg Webshop foglalkozik fonalakkal.
Szerezz be legalább egy gombolyag fehér horgolófonalat (pl. Honleány). Természetesen színeset is válogathatsz mellé. A Honleányt legjobb az 1,25-ös horgolótűvel horgolni.