Oldalak

2011. március 21.

Feszesítés :o)

Mielőtt nekilátnánk megtanulni a láncszemek horgolását még néhány tanáccsal el szeretnélek látni. Van egy dolog, ami akadályként felmerülhet, és tanács nélkül elkeseríthet. Ez pedig a szál feszességének szabályozása.

Megtanultuk a bal kezünkre felvenni a fonalat.  Tudjuk, hogy a hüvelyk és középső ujjunkkal meg kell fogni a hurok rövidebb szárát, illetve a rajta levő csomót.

A bal mutatóujjunkkal fogjuk szabályozni a szál feszességét. Ehhez a mutatóujjunkat el kell tartanunk a többitől. Tehát míg a többi ujjunk be van hajtva, a mutatóujjunk legyen kinyújtva. Első időkben, míg meg nem szokjuk néha be is fog merevedni a mutatóujjunk, mire aztán ráérzünk, hogy laza ujjal is tudjuk szabályozni a szál feszességét.

Ezen a képen az látszik, hogy a mutatóujjunk is be van hajtva, ez van akkor, amikor utolérjük az ujjunkat horgolás közben. Ilyenkor a teendőnk, hogy leengedünk egy kör fonalat az ujjunkról, így újra megnő a távolság, és tudunk dolgozni tovább.

Ha már nincs mit leengednünk, akkor meghúzzuk a szálat a kisujjunk felől, és újra feltekerünk néhány kört a mutatóujjunkra, és folytatjuk a munkát. Ahogy fogy a szálunk úgy kezdjük újra leengedi az ujjunkról a köröket.

Én a kezdeteknél ezzel bosszankodtam a legtöbbet, ráadásul sokszor leejtettem a kezemről is a fonalat, mert én eleinte nem tekertem a kisujjam köré a szálat. Ezért javaslom mindenkinek, hogy így kezdje.

Sok- sok gyakorlás kell hozzá, hogy a szál adagolása összehangoltan, és rutinosan menjen. Az első időkben ez mindenkinél odafigyelést igényel. Ezen ne bosszankodj, és ne csüggedj. Az egyetlen amit tehetsz ellene az a gyakorlás.

Ha sokat horgolsz egy idő után már fogod tudni csúsztatni a szálat, és akkor nem kell majd ennyit "tekergetned" fel-le.

Még egy dolgot szeretnék megemlíteni: a szál feszességével befolyásolni tudod a horgolás szorosságát is.
Természetesen eltérő, hogy ki milyen szorosan horgol. Van aki egész lazán, van aki merevebben, azonban a munka során mindig törekedjünk arra, hogy egyforma szorosan horgoljunk. Ha lazán kezdtük, lazán is folytassuk, mert, ha hol lazábban, hol szorosabban dolgozunk, akkor nem lesz egyenletes a munkánk.

Nos készülj, mert a következő leckében már valóban horgolni fogunk, megtanuljuk a láncszem készítését.